Hvordan laves hvidvin egentlig?

Hvidvin er en af de mest populære alkoholiske drikke i verden. Det er kendt for sin lyse farve og friske smag, men det er ikke alle, der ved, hvordan det egentlig laves. Modsat hvad man skulle tro, laves hvidvin ikke nødvendigvis på grønne druer. Den afgørende forskel på hvidvine og rødvine er, om druernes skal er med i processen. I denne blog vil vi tale om, hvordan hvidvin fremstilles og nogle af de forskellige druesorter, der bruges til at lave god hvidvin.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at hvidvin laves ved at fjerne skallen eller skindet fra druen og bruge druesaften til at producere vinen. Dette betyder, at hvidvin kan laves på både røde og grønne druesorter. Hvidvin kan faktisk fremstilles fra mere end 1.300 forskellige druesorter fra hele verden. Nogle af de mest populære druesorter til hvidvin inkluderer Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling og Moscatel.

Hvidvin kan laves på forskellige måder, afhængigt af producentens præferencer og druesorten. De fleste typer af hvidvin gæres ved lav temperatur i rustfrie stålfade for at bevare druesortens naturlige smag og aroma. I nogle tilfælde kan drueskallerne dog blive efterladt i gæringsprocessen for at give vinens smag mere dybde og karakter. Når drueskallerne er til stede i gæringsprocessen, vil det dog kun være grønne druesorter, der anvendes.

Når hvidvin er gæret og tøndelagret, kan producenter også vælge at blande forskellige druesorter for at skabe mere komplekse smage. Dette kaldes en vinblending. For eksempel kan Sauvignon Blanc og Chardonnay blandes for at skabe et mere frugtagtig og fyldigt hvidvin. En anden mulighed er at lade vinen være uden tøndelagring for at bevare friskheden i vinen. Dette er særligt populært i New Zealand Sauvignon Blanc.

Når hvidvinen er klar til at blive tappet, kan producenter også vælge at filtrere vinen for at fjerne uønskede partikler og sediment. Dette kan gøres på forskellige måder, og nogle af måderne kan også påvirke vinen smag og aroma. En anden mulighed er at lade vinen være ufiltreret for at bevare flere smagskarakteristika.

Uanset om du er en ivrig hvidvinsdrikker eller bare nysgerrig på, hvordan hvidvin fremstilles, så håber vi, at du nu har en bedre forståelse for, hvordan denne populære drik allesammen fremstilles. Og at du efter at have læst denne blog endnu mere vil kunne værdsætte det varierende udvalg af smagfulde hvidvine på markedet. Skål!